Articles & reviews scientifiques
Marcio H. Nogueira, Salma Ben-Harb, Marc Schmutz, Bertrand Doumert, Sarah Nasser, Antoine Derensy, Romdhane Karoui, Guillaume Delaplace, Paulo De Sa Peixoto Multiscale quantitative characterization of demineralized casein micelles: how the partial excision of nano-clusters leads to the aggregation during rehydration Food Hydrocolloids, Volume 105, August 2020, 105778 > Consultez l’article
Marcio Henrique Nogueira, Lucile Humblot, Raghvendra Pratap Singh, Emilie Dieude-Fauvel, Bertrand Doumert, Sarah Nasser, Celine Lesur, Romdhane Karoui, Guillaume Delaplace, Paulo P.S. Peixoto ,The heterogeneous substructure of casein micelles evidenced by SAXS and NMR in demineralized samples, Food Hydrocolloids Volume 117, August 2021, 106653 > Consultez l'article
Marwan Abdallah, Luisa Azevedo-Scudeller, Wenqian Sun, Amandine Descamps, Pierre Gourdin, Manon Hiolle, Alain Baniel, Céline Lesur, Guillaume Delaplace, Impact of casein demineralization on the fouling of UHT plant and the heat stability of high protein beverages: A pilot scale study, Food and Bioproducts Processing, Volume 137, 2023, Pages 45-55, ISSN 0960-3085, https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.10.012
Márcio H. Nogueira, Luisa A. Scudeler, Lucile Humblot, Bertrand Doumert, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Celine Lesur, Guillaume Delaplace, Paulo.P.S. Peixoto, Assessment of structures in phosphocaseinate dispersions by A4F, NMR and SAXS: The impact of demineralization and heat treatment on viscosity, Food Hydrocolloids, Volume 137, 2023, 108366, ISSN 0268-005X, https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108366.
VELAZQUEZ-DOMINGUEZ A., HENNETIER M., ABDALLAH M., HIOLLE M., VIOLLEAU F., DELAPLACE G., PERES DE SA PEIXOTO P. (2023-05). Influence of enzymatic cross-linking on the apparent viscosity and molecular characteristics of casein micelles at neutral and acidic pH. Food Hydrocolloids, 139, 108552, 10.1016/j.foodhyd.2023.108552, https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-04232963
Angella Velazquez Dominguez, Manon Hiolle, Marwan Abdallah, Amandine Descamps, Guillaume Delaplace, et al.. Effects of storage temperature on the solubility of cross-linked micellar casein powders. Food Chemistry Advances, 2024, Food Chemistry Advances, 4, pp.100669. ⟨10.1016/j.focha.2024.100669⟩. ⟨hal-04522426⟩
Marwan Abdallah, Luisa Azevedo-Scudeller, Manon Hiolle, Céline Lesur, Alain Baniel and Guillaume Delaplace (2021). Review on mechanisms leading to fouling and stability issues related to heat treatment of casein-based RTD beverages, available on line 26th September 2022 Food and Bioproducts Processing https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.09.009
VELAZQUEZ DOMINGUEZ A., HIOLLE M., ABDALLAH M., DELAPLACE G., PERES DE SA PEIXOTO JR P. (2023-08-01). Transglutaminase cross-linking on dairy proteins: Functionalities, patents, and commercial uses. International Dairy Journal, 143, 105688, 10.1016/j.idairyj.2023.105688, https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-04447127
Promotion du LabCom
Article de présentation de Proteinolab dans la revue professionnelle Process Alimentaire- 27 décembre 2017 https://www.processalimentaire.com/ingredients/l-inra-et-ingredia-ouvrent-un-laboratoire-commun-32665
Obtention/fondement du projet Proteinolab Novembre 2017, http://umet.univ-lille1.fr/nouvelles.php?lang=fr&annee=2017
Présentation de Proteinolab du 27 novembre 2017, mis à jour le 13/02/2018, http://www.inra.fr/Entreprises-Monde-agricole/Dispositifs-de-partenariat/Toutes-les-actualites/Proteinolab
Colloque ANR LabCom 27 Septembre 2018
Journées UGéPE 2018
Événements promotionnels – 20 juin 2018 – Conférence de presse INRAE : « L’innovation en actions à l’INRAE » et communiqué internet inhérent à la conférence de presse. http://presse.inra.fr/Communiques-de-presse/L-innovation-en-actions-a-l-Inra
Communiqués Ingredia : Communiqué dans journal interne Ingredia Actu’lait – 4ème trimestre 2019
La présentation de Proteinolab a également été relayée sur le site web du Centre Hauts-de-France INRAE, centre d’appartenance de l’unité UMET, https://www.inrae.fr/centres/hauts-de-france
Cafés des technologies et de l’innovation – 27 Novembre 2019 – Présentation du LabCom et ses enjeux. https://sattnord.fr/save-the-date-2eme-edition-cafe-technologies-de-linnovation-27-novembre-2019/
Communications scientifiques et posters
Réunion plénière de lancement de Proteinolab en Mars 2018, http://umet.univ-lille1.fr/nouvelles.php?lang=fr&annee=2018
Comité de suivi de thèse UMET – 06 Juin 2018 – Présentation des contexte, objectifs et premiers résultats de la thèse – ORAL
Journées des jeunes chercheurs GEOPROC-UGéPE – 20 et 21 Novembre 2018 – Internal changes on casein micelle structure induced by industrial demineralization – ORAL
Journée des nouveaux arrivants UMET – 9 Novembre 2018 – Présentation des objectifs de la thèse – ORAL
Journée des doctorants Ingredia – 13 Décembre 2018 – Présentation des résultats de la thèse – ORAL
Journée doctorants UMET – 9 Janvier 2019 – Influence des structures moléculaires des caséines sur les fonctionnalités d'isolats protéiques de lait – ORAL
11th NIZO Dairy Conference Milk Protein Functionality, 8-11 Octobre2019, Papendal, The Netherlands. (Second best poster award) - Impact of demineralization on the internal structure of the casein micelle and subsequent consequences on its dispersion properties after the rehydration process"
PhD Welcome – 9/10 Décembre 2019 - ComUE Lille – Présentation des objectifs de la thèse boisson acide - POSTER
Journées scientifiques en ligne du GDR SolvATE 2020 - les 25 et 26 novembre 2020. Ce groupement réunit environ 40 Laboratoires français qui travaillent dans le domaine de la solvatation (https://solvate.cnrs.fr/) - « Tracking protein-protein assembly using water protons NMR chemical shifts »
Journée thématique « Les protéines sont-elles des colloïdes/polymères comme les autres ? » du GDR SLAMM - le 19 janvier 2021 en distanciel (http://slamm.cnrs.fr/) - « How demineralization trigger internal structural modifications of the micelle? »
Comité de suivi de thèse d’Angella Velasquez- 08 avril 2021 « Comportement des protéines de lait dans un milieu acide : Du procédé à la formulation de boissons acides »
Comité de suivi de thèse d’Angella Velasquez- 2022 « Comportement des protéines de lait dans un milieu acide : Du procédé à la formulation de boissons acides »
Effect of micellar casein decalcification on the fouling the UHT plant and on the heat stability of high protein beverages, Marwan Abdallah (Univ. Lille, CNRS, INRAE, Centrale Lille, UMET), Fouling and Cleaning in Food Processing 2022 - 28 - 30 March 2022
COMMUNICATIONS ORALES INTERNATIONALES
Angella Velazquez Dominguez, Guillaume Delaplace, Celine Lesur, Sarah Nasser, Manon Hiolle, Paulo Peixoto, Enzymatic cross-linking of casein increase the stability of overacidifed caseins dispersion after heat treatment,12th NIZO Dairy Conference 2021 - Innovations in dairy ingredients 5-7 October 2021--Online Live and On-Demand.
Angella Velazquez Dominguez, Guillaume Delaplace, Celine Lesur, Sarah Nasser, Manon Hiolle, Paulo Peixoto, Enzymatic Cross-Linking of Casein Increase the Stability of Overacidifed Caseins Dispersion after Heat Treatment’, 4th Food Structure and Functionality Symposium, 19-20 October 2021 -Online Live and On-Demand.
Angella Velazquez, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Manon Hiolle, Guillaume Delaplace, Paulo Peres, A Study on the Structural Conformation of Enzymatic Cross-linked Caseins Particles in Neutral and Acidic Conditions, Dairy Science and Technology Symposium 2022, 14th- 17th June 2022, on line
Angella Velazquez, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Manon Hiolle, Guillaume Delaplace, Paulo Peres, Revealing the characteristics of Enzymatically Cross-linked Micellar Casein powders by Asymmetrical Field-Flow Fractionation and its colloidal properties, 2nd Edible Soft Matter congress, 9th- 13th July 2022, Wageningen, Netherland
VELAZQUEZ-DOMINGUEZ A., HENNETIER M., VIOLLEAU F., HIOLLE M., DELAPLACE G., PERES DE SA PEIXOTO JR P. (2022-10-23). Revealing the characteristics of Enzymatically Cross-linked Micellar Casein powders by Asymmetrical Field-Flow Fractionation and its colloidal properties. Presented at 23rd Food Hydrocolloids, Guelph, Canada (2022-10-23), https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-04455376
M. Abdallah, Luiza Azevedo-Scudeller; Wenqian Sun; Amandine Descamps; Pierre Gourdin; Manon Hiolle, Alain Baniel,Céline Lesur; Guillaume Delaplace Effect of micellar casein decalcification on the fouling of UHT plant and on the heat stability of high Protein beverages,Fouling and Cleaning in Food Processing 2022, March, 28-30th Lille, France
COMMUNICATIONS AFFICHEES INTERNATIONALES
Angella Velazquez Dominguez, Guillaume Delaplace, Celine Lesur, Sarah Nasser, Manon Hiolle, Paulo Peixoto, Enzymatic cross-linking of casein increase the stability of overacidifed caseins dispersion after heat treatment,12th NIZO Dairy Conference 2021 - Innovations in dairy ingredients 5-7 October 2021--Online Live and On-Demand.
Angella Velazquez Dominguez, Guillaume Delaplace, Celine Lesur, Sarah Nasser, Manon Hiolle, Paulo Peixoto, Enzymatic Cross-Linking of Casein Increase the Stability of Overacidifed Caseins Dispersion after Heat Treatment’, 4th Food Structure and Functionality Symposium, 19-20 October 2021 -Online Live and On-Demand.
Angella Velazquez, Marie Hennetier, Frédéric Violleau, Manon Hiolle, Guillaume Delaplace, Paulo Peres,A Study on the Structural Conformation of Enzymatic Cross-linked Caseins Particles in Neutral and Acidic Conditions Revealing the Conformation and Shape of Enzymatic Cross-linked Casein Micelles powders with Asymmetrical Flow Field-Flow Fractionation (AF4) and their colloidal properties, 5th Food Structure and Functionality Symposium, 18 – 21st September 2022 |, Cork, Ireland
HENNETIER M., VELAZQUEZ DOMINGUEZ A., HIOLLE M., DELAPLACE G., BANIEL A., VIOLLEAU F., PERES DE SA PEIXOTO JR P. (2022-09-11). Characterization of Enzymatic Cross-linked Caseins Particles by Asymmetrical Flow Field-Flow Fractionation in Neutral and Acidic Conditions. Presented at 22nd International Symposium on Field- and Flow-Based Separations, University of California, Riverside, États-Unis (2022-09-11), https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-04544923